Stockport School

Stockport School Logo

Stockport School

Ofsted Good School

The School Timetable

“Leaders and managers, including the governing body have worked hard and successfully to raise the quality of teaching and students’ achievement. They evaluate the effectiveness of the school accurately and use the outcomes to plan and implement appropriate initiatives to drive the school forward.” - Ofsted, 2013

 

As a school we prioritise learning, and take every opportunity to capitalise on this. Our school timetable is a prime example, where we provide an innovative 26 x 1 hour lessons per week (52 lessons per fortnight timetable). The 26 x hour long lessons per week maximises teacher-student contact and provides an additional hour of teaching each week from that of most traditional school timetables, which when added up over the course of a school year allows for the equivalent of an additional 8 days of teaching or 8 full weeks over the course of a 5 year school career! 

In addition to taught lessons, we provide a comprehensive tutorial programme for our students, which comprises of 3 x 30 minute and 1 x 10 minute sessions per week. Students engage in a range of activities during their tutorial time, including; assemblies, SEAL, PHSE, citizenship, careers, sports, musical tuition, accelerated reading, curriculum intervention & support, mentoring programmes, charitable activities, and school council activities. 

All of our students are also encouraged to participate and engage in our extensive enrichment programme which runs during lunchtimes and at the end of the school day. 

The school day starts at 8.45 am, at which time the school gates are locked. Students are expected to arrive and line-up outside their Period 1 classroom ready to start work promptly at 8.50 am. All students are expected to be punctual, and are encouraged to arrive early where possible. The school offers a breakfast club in the dining room from 8.20 am until 8.45 am each morning. 

Students have a 20 minute mid-morning break and a 40 minute lunch break. Food and drinks are served at both of these break times in the dining room. Students in Years 7 -11 must remain on-site throughout the whole day including lunchtime. However, our Year 11 Prefects are offered the privilege of signing out and in again at lunchtime, if they wish. 

Our school day finish time varies across the week to accommodate the additional lesson and tutorial time. Students finish at 3.20 pm on a Monday to Wednesday, although all students are encouraged to then engage in our after school enrichment programme. On a Thursday, the school day finishes at 3.50 pm and on a Friday, all students finish at the earlier time of 3.00 pm.

 The School Timetable
Times Monday - Wednesday Times Thursday Times Friday
8.20am
Breakfast Club
Students allowed access to dining room
8.20am
Breakfast Club
Students allowed access to dining room
8.20am
Breakfast Club
Students allowed access to dining room
8.45am
Start of School Day
All students on-site /School gates locked
8.45am
Start of School Day
All students on-site /School gates locked
8.45am
Start of School Day
All students on-site /School gates locked
8.50am
Period 1
(1 hour) (AM Registration in lesson)
8.50am
Period 1
(1 hour) (AM Registration in lesson)
8.50am
Period 1
(1 hour) (AM Registration in lesson)
9.50am
Period 2
(1 hour)
9.50am
Period 2
(1 hour)
9.50am
Period 2
(1 hour)
10.50am
Break
(20 minutes)
10.50am
Break
(20 minutes)
10.50am
Break
(20 minutes)
11.10am
Period 3
(1 hour)
11.10am
Period 3
(1 hour)
11.10am
Period 3
(1 hour)
12.10pm
Period 4
(1 hour)
12.10pm
Period 4
(1 hour)
12.10pm
Period 4
(1 hour)
1.10pm
Lunch
(40 minutes)
1.10pm
Lunch
(40 minutes)
1.10pm
Lunch
(40 minutes)
1.50pm
Period 5
(1 hour)
1.50pm
Period 5
(1 hour)
1.50pm
Period 5
(1 hour)
2.50pm
Tutorial Time
(30 minutes)
2.50pm
Period 6
(1 hour)
2.50pm
Tutorial Time
(30 minutes)
3.20pm
End of School Day
(Monday – Wednesday)
3.50pm
End of School Day
(Thursday)
3.00pm
End of School Day
(Friday)
3.20pm
Enrichment Programme
(Monday - Wednesday)